10 Surrealistische schilderijen van Rene Magritte

2 0

10 Surrealistische schilderijen van Rene Magritte

Valse spiegel

Een van de beroemdste schilderijen van Rene Magritte. Hier insinueert de kunstenaar hoe menselijk zicht beperkt is, waarbij spiegel een fysieke reflectie betekent, terwijl het oog het symbool is van selectief en subjectief persoonlijk zicht. Het is gelaagd van betekenis, zoals een oog kan worden bekeken, doorkijkt en erin kijkt.


René Magritte werd geboren aan het einde van de 19e eeuw in Lessines, België. Al vroeg toonde hij groot talent en interesse in de kunsten, en in 1916 schreef hij zich in aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Brussel. Zijn eerste schilderijen werden grotendeels beïnvloed door impressionisme, futurisme en figuratief kubisme, met als hoofdonderwerp dat zijn vroege werken vrouwelijk naakt zijn. Magritte werd echter wereldberoemd om zijn surrealistische schilderijen, diep beïnvloed door de onderbewuste emoties van het trauma dat hij doormaakte toen hij op 14-jarige leeftijd de zelfmoord van zijn moeder meemaakte..

Nadat hij in 1922 met zijn jeugdliefde trouwde en in het Belgische leger diende, werkte René Magritte als ontwerper in een behangfabriek. Het jaar 1926 betekende een keerpunt in zijn carrière, toen een contract met een galerie in Brussel hem in staat stelde zich volledig aan de schilderkunst te wijden.

Het is algemeen aanvaard dat Magritte zijn eerste surrealistische schilderij in 1926 uitvoerde. Dit vroege surreële werk was te zien op zijn inaugurele solotentoonstelling in 1927 in Brussel, maar de show kreeg nogal harde kritiek. Teleurstelling over de show duwde René Magritte naar Parijs, waar hij Andre Breton leerde kennen en officieel lid werd van de surrealistische beweging. Meer dan drie jaar van zijn leven in Parijs groeide Rene Magritte uit tot een leidende figuur van de beweging, met een illusionistische en conceptuele versie van het surrealisme. Toch werd zijn werk nog niet breed erkend en moest hij terugkeren naar Brussel en verder werken in de reclame nadat zijn Brusselse galerij dicht was en zijn vaste inkomstenbron afsneed..

Al snel volgde de Tweede Wereldoorlog, die Magritte in Brussel doorbracht. Vanwege de moeilijkheid van de situatie werden zijn banden met Breton, en dus de surrealisten, verbroken en de schilder verlegd naar een andere representatieve stijl van levendige kleuren voor een korte periode van tijd, reagerend op de grimmige bezette omgeving waarin hij woonde. In de oorlog onderzocht zijn stijl andere expressiemiddelen, maar tegen het einde van 1948 keerde Magritte definitief terug naar het surrealisme. Zijn specifieke vorm van surrealisme zal zich tot het einde van zijn leven blijven ontwikkelen.

Op 15 augustus 1967 stierf Rene Magritte op zijn 68ste in zijn eigen huis in Brussel aan alvleesklierkanker.

Surrealisme van René Magritte

Surrealistische schilderijen van Rene Magritte zetten de basis voor conceptuele kunst en beïnvloedden latere artistieke stromingen, zoals pop art en minimal art.
Zijn schilderijen tonen alledaagse objecten vaak in een eigenaardige setting, die nieuwe betekenissen binnen bekende dingen zou blootleggen. Een van de iconen die Magritte creëerde is het schilderen van "Het verraad van beelden", met een grote pijp, perfect gepolijst en realistisch weergegeven met een nieuwsgierig bijschrift hieronder: "Dit is geen pijp" - "Ceci n'est pas une pipe". Een instant-oxymoron dat zichzelf bewijst, omdat het schilderij eigenlijk geen pijp is, maar slechts een afbeelding van een pijp - een vlak, geverfd oppervlak. Deze bevraging van de representatie en van de ware aard van dingen, bracht een aantal vragen naar voren over de aard van kunst en kunstvoorwerpen, die een grotendeels conceptuele essentie vertoonden.
Magritte gebruikte hetzelfde patroon bij het uitbeelden van een appel en ontkende het bestaan ​​ervan. Een motief op een ezel wordt vaak herhaald in zijn schilderijen, met de nadruk op de moeilijkheid en de paradox van de representativiteit van de schilderkunst..

1

Het surrealisme van Magritte is niet gebaseerd op principes van automatisme, en het onderzoekt over het algemeen de gepreconditioneerde ideeën van de realiteit. Zijn poëtische beeldtaal wordt echter beïnvloed door zijn eigen onderbewustzijn, vooral het herhalen van het motief van een gesluierd gezicht - overblijfsel van een trauma van het zien van zijn dode moeder die uit een rivier is gesleurd, met haar jurk in haar gezicht verwikkeld. Hij speelt voortdurend met illusie en geeft zijn innerlijke conflicten en reflecties weer die te maken hebben met de dood van zijn moeder.

Lijst met werken

10 Surrealistische schilderijen van Rene Magritte

De grote familie

De titel impliceert een mysterie, omdat er geen familie wordt afgebeeld. De verklaring ligt in het feit dat Magritte er plezier in heeft gehad het publiek te verwarren. De vliegende vogel kan een symbool zijn van liefde en harmonie, emoties oproepen die zijn idee van een familie weerspiegelen.

10 Surrealistische schilderijen van Rene Magritte

Call of Peaks

Een van de typische overdekte landschappen van Rene Magritte, behorende tot een serie schilderijen met een schildersezel afgebeeld. Hij speelt graag met illusie en dubbele betekenis van beelden, waarbij de ezel het symbool of de drager is van deze dualiteit.

10 Surrealistische schilderijen van Rene Magritte

De glassleutel

De titel van dit schilderij is ontleend aan de roman van Hammett, La clef de verre. Geïnspireerd door het werk van fictie, tovert Magritte een poëtische dialoog van de staat en de dynamiek van woorden en beelden, gepresenteerd door de afgebeelde rots, titel en de verbijstering van hun verbinding.

10 Surrealistische schilderijen van Rene Magritte

golconda

De mens die uit de lucht valt, is dezelfde bolhoedman die verschijnt in De Zoon des Mensen. Dit schilderij vertegenwoordigt de verkenning van individualiteit van Magritte tegen het collectief, en hoe het gemakkelijk verloren gaat. Alle mannen dragen dezelfde kleding, zien er hetzelfde uit en vallen op dezelfde manier. Maar zijn ze echt allemaal identiek of niet? Dit is de kern van het probleem waardoor we over dit geweldige stuk nadenken.

10 Surrealistische schilderijen van Rene Magritte

Hegel's vakantie

Deze fantasierijke verkenning van de aard van een object inspireerde René Magritte om het schilderij Hegels Vakantie te noemen, zoals de kunstenaar zelf schreef in mei 1958. Hij zou gecharmeerd zijn geweest, ik denk, of geamuseerd (alsof hij op vakantie was).

10 Surrealistische schilderijen van Rene Magritte

Persoonlijke waarden

Nog een iconisch werk van Magritte. Een kamer vol met vertrouwde items, allemaal buitenproportioneel opgeblazen, tarten alle gezond verstand. De handeling van overmaat geeft een nieuwe betekenis aan de kleine, bekende dingen, waardoor deze het dagelijkse leven overneemt en groter wordt dan het leven. Er zijn veel betekenisdraden in dit schilderij, vandaag gerelateerd aan elke kijker van Magritte's tijdgenoot of ons.

10 Surrealistische schilderijen van Rene Magritte

Zoon van de mens

De iconische man van Rene Magritte. Wie is hij? Is het een zelfportret? Misschien, en misschien is het elke werkende, gemiddelde man. Zijn gezicht is bedekt met een appel en blokkeert zijn zicht, wat de kunstenaar met woorden uitlegt: "Het is iets dat constant gebeurt. Alles wat we zien verbergt een ander ding, we willen altijd zien wat verborgen is door wat we zien. "

10 Surrealistische schilderijen van Rene Magritte

Le beau Monde

Vervaging van de grenzen tussen het interieur en de buitenkant, dit schilderij bevat alle meest bekende eigenschappen van Magritte's persoonlijke iconografie - het gordijn, de appel en de blauwe lucht met wolken. De prachtige wereld is een oneïdische plek, vol met symbolen van dingen die we nastreven.

10 Surrealistische schilderijen van Rene Magritte

De geliefden

Frustratie over verlangens verschijnt vaak als onderwerp van de schilderkunst van René Magritte. Een gordijn verhindert een intieme ontmoeting tussen twee mensen, waardoor een liefdescène verandert in een scène van ontevredenheid. De kunstenaars stellen de vraag in hoeverre we andere mensen echt kennen, zelfs degenen die het dichtst bij ons staan.
Iconografie komt voort uit zijn jeugdtrauma van het getuigen dat zijn overleden moeder uit een rivier wordt gesleurd, met een gesluierd gezicht.

10 Surrealistische schilderijen van Rene Magritte

Het verraad van afbeeldingen

Waarschijnlijk het meest beroemde schilderij van Rene Magritte en absoluut het meest revolutionair. Over dit emblematische beeld zei de kunstenaar: "De beroemde pijp. Hoe mensen mij erom verwijten! En toch, kun je mijn pijp vullen? Nee, het is gewoon een weergave, nietwaar? Dus als ik op mijn foto "Dit is een pijp" had geschreven, zou ik hebben gelogen! "

1

Leave a Reply

− 5 = 1